İpUçları

ipconfig / release ve renew komutu ne işe yarar?

ipconfig / release ve renew komutu ne işe yarar?

Bu konumuzda dos komutlarından ipconfig /release ve ipconfig /renew komutunu nedir, bu komut ne işe yarar, nerede kullanılır bunlar hakkında anlaşılır bir anlatımla sizlere bilgi vereceğiz.

ipconfig nedir?

ipconfig komutu bilgisayarda dos komutu olarak kullanılan ve bilgisayar ağ bağlantıları, ip bağlantıları hakkında bilgi veren komuttur. Bu komut kullanabilmek için win+r tuşlarına birlikte basınız ve çalışır penceresini açıyoruz, çalıştır penceresine ipconfig komutu yazarak enter tuşuna bastığınızda size bilgisayarda ağ bilgilerini gösterecektir.

ipconfig /release komutu nedir?

Bilgisayarımızın İnternet çıkabilmek için veya kendi ağ ortamında görüşebilmek, haberleşebilmek için ip adresleri üzerinden bir birlerini görür ve iletişim sağlamaktadır. Bu ip adresi DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol ) sunucusu veya DHCP özelliği olan Adsl Modemler tarafından bilgisayar her açılışında ip adresi dağıtılır bu ip adresi bilgisayarda belli bir gün 8 gün kiralanır ve 8 gün sonrasında bu ip adresi farklı bir adresi ile değişmektedir. 

İp Kiralama dışında bazen sabit kalması isteğiyle bu ip adresi bilgisayar kullanıcısı veya Adminler tarafından elle ip adresi atanır. Bunun için Manuel İp Atama Nasıl Yapılır? konusunu ayrıca okuyabilirsiniz. Şimdi dhcp sunucu tarafından otomatik ip atamalarında bazen sorun yaşanabilmektedir. 

Bilgisayarda ip çakışması olması halinde veya bağlantı simgesinde sarı ünlem olması halinde bilgisayara yeniden ip ataması yapmak gerekebilir. Kullandığımız mevcut ip adresini atıp yerine yeni bir ip adresi aldırmak için ise kullanacağımız komut ipconfig /release komutu olacaktır.

win+r tuş yardımı ile çalıştır penceresini açıyoruz ve cmd.exe komutu yazıyoruz, kullandığımız mevcut ip adresini boşa çıkarmak için ipconfig /release komutunu yazıyoruz ve enter tuşu ile ip adresini atıyoruz. Şuan bilgisayar ip adresi mevcut değildir.

ipconfig /renew komutu nedir?

ipconfig /renew komutu , bir önceki komut olan ipconfig /release komutu ile bilgisayarımızın ip adresi boşa çıktı, yeni bir ip adresi aldırmak için ipconfig/ renew komutu ile bilgisayara yeni ip adresi tayin ediyoruz ve bilgisayarımız el ile yapılandırılmadığı sürece bilgisayara yeni ip adresi ataması bu komut sayesinde oluşmaktadır. Kısacası ip adresi kiralama komutu renew komutu ile sağlanmaktadır. 

Bunun dışında ipconfig komut zincirinde en çok kullanılan diğer komutlardan biride ipconfig /flushdns komutu’dur. Bu komut dns ön belleğini temizlemektedir. Sistem ve Ağ uzmanların en çok kullandığı komutlarını sizlere sade bir dil ile anlatmaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.

diğer ipconfig komutlarını öğrenmek ve neye yaradığını öğrenmek için win+r tuşlarına birlikte basınız çalıştır penceresine cdm.exe komutu yazınız ve açılan dos penceresine ipconfig /help komutunu yazınız ve karşınıza onlarca ipconfig komutu gelecektir.

Örnek ;

/? Bu yardım iletisini görüntüler
/all Tam yapılandırma bilgisini görüntüler.
/release Belirtilen bağdaştırıcı için IPv4 adresini bırakır.
/release6 Belirtilen bağdaştırıcı için IPv6 adresini bırakır.
/renew Belirtilen bağdaştırıcı için IPv4 adresini yeniler.
/renew6 Belirtilen bağdaştırıcı için IPv6 adresini yeniler.
/flushdns DNS Çözümleyici önbelleğini temizler.
/registerdns Tüm DHCP kiralarını yeniler ve DNS adlarını yeniden
kaydettirir.
/displaydns DNS Çözümleyici Önbelleğinin içeriğini görüntüler.
/showclassid Bağdaştırıcı için izin verilen tüm dhcp sınıf
kimliklerini görüntüler.
/setclassid Dhcp sınıf kimliğini değiştirir.
/showclassid6 Bağdaştırıcı için izin verilen tüm IPv6 DHCP sınıf
kimliklerini görüntüler.
/setclassid6 IPv6 DHCP sınıf kimliğini değiştirir.

komut zincirini görebilirsiniz bu komutlar ne işe yarar deneyerek öğrenme imkanı sunmaktadır. bu konuda soruları yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

Küfür, hakaret, onur kırıcı cümleler veya imalar, dini inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmaz.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL