yavru kedi sahiplenme

Ram ( Random Access Memory ) Nedir?

 Ram ( Random Access Memory ) Nedir?

Ram ( Random Access Memory ) yani diğer adıyla Rastgele Erişimli Bellek bilgilerde verilen geçici olarak depolandığı hafıza birimidir , yani bilgisayarı resetlediğimiz de yada kapattığımızda bu bellekdeki veriler gider.

İşlemcinin ihtiyaç duyduğu verileri ve kodları burada sakladığı için bilgisayarın hızı ve performans etkileyecektir. Disk Cdrom ı/o dan gelen veriler bu bellekte tutulur bu bellekdeki verileri tutabilmesi içinde elektriğe ihtiyaç vardır.

Ramdaki işlem gören veriler disk’e kayıt edilene kadar bellekte tutulur yani word yada excel de işlem yapıp kayıt edene kadar ram belleğinde tutulur. eğer ki elektrik kesintileri olduğunda bu kayıtların silineceğini unutmayalım. Ram Dinamik hafıza yapısına sahiptir. hafıza hücrelesi bir bit depolayan ramler yarı iletken kondasatör ve transistör dan meydana gelmiştir.Ram transistor ve kapasitördan oluşan iki boyutlu matris yapıdadır. ram da oluşan hücreler şarj edilirken hücre hücre değil satır satır edilir.

Ram Bellek Terimleri ;

Precharge ;

Okuma ve yazma öncesi hafıza gözlerinin şarj edilmesi için kullanılan terimdir.

Cas ( column Address Strobe )

Latency ( Sütün adresleme darbe gecikmesi )

Ramler üzerinde harcanan darbe işareti ( clock cycle ) sayıdır.  geçikmekleri ifade eder , geçikme ne kadar az olursa bellek okadar iyidir.

RAS – Latency

Ras = Row address strobe   Lattency = Satır adresleme darbe gecikmesi , istenilen satır üzerinde satırın aktif olabilmesi için gereken darbe işaret sayıdır. az olması belleğin hızlı olduğunu gösterir.

Ras ve Cas ;

Precharge ve aktif komutların arasında darbe işareti cinsinden zaman farkını gösterir.

Activ ve Precharge ;

Aktif ve Precharge durumlarındaki zaman aralığıdır.

SPD ( Serial presence detect ) ;

Ram içerisinde zamanlama ve frekansları paramentlerini tutan hafıza yapısıdır.

Bank ;

Hafıza soket veya modüllerinden oluşan sanal Bir birimdir . bu bellekler iki veya daha fazla banka sahip olabilirler.

Bursting ;

Hafızaya ardışık veri aktarımı veya hafızadan ardışık veri trasferi sırasında her bir hafıza gözünün okunması veya yazılması için onay verilmesini beklerken belirli uzunluktaki ( Burst Lengtsh ) verinin transferini sağlarlar. bu sayede perfomans artırmış olur.

 

SDRAM ( Synchronous Dynamic Ram )

Bu konu ile ilgili Açıklayıcı bilgiye buradan sahip olabilirsiniz.

 

DDR SDRAM 

Bu Konu ile ilgili açıklayıcı bilgiye buradan sahip olabilirsiniz.

 

DDR2 SDRAM

Bu Konu ile ilgili açıklayıcı bilgiye Buradan sahip olabilirsiniz

 

DDR3 SDRAM

Bu Konu ile ilgili Açıklayıcı Bilgiye Buradan sahip olabilirsiniz

 

Ram Parametreleri ;

Kapasite ;

Bir bilgisayardaki performans ram ile ilişkilendirebiliriz , Ne kadar ram o kadar performans dır . Bilgisayar kullanımındaki uzun beklemeler hardisk ( Hdd ) disk işleminin uzun süreli çalışması , uygulamaların uzun yanıt verme süreleri veya bir uygulamanın diğerleri kapatılmadan çalışmama gibi durumlar RAM Yetersizliğidir.

Ram belirlemek için çalıştırdığınız programları isletim sistemlerini baz alarak alımını yapabilirsiniz. 3 boyutlu oyunlar,çizim programları,resim düzenleme,tasarım gibi fazla kapasiteye ihtiyaç duyan programlardır.

Hız ;

Bir işlemci ram üzerinden ihtiyaç duyduğu veri isterken bu ramin veri yolu yapısına bağlıdır. Ram’in aldığı bir isteğe karşılık vermesi için geçen süreye Access time denir. 80-50 Ns arasında değişen Access time sürelerine sahiptir. sürenin kısa olması modülün hızını göstermektedir. 

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın